18 February 2009

nekma datang..

yeh yeh,nekma(nama panggilan gantikan nenek,glamor ckit..)datang jap lagi.best ar damia n naufal.ader member mlm ni.tadi mama nurul sms,jap lagi dia sampai.boring katanyer duk umah.nurul ingat nak ajak nekma double g psr mlm ar.saje jln2 cri makan.hei,makan lg..

xtvt petang..

Salam,sambung lg utk petang ni..aper nak wat minum petang ni yer?damia n naufal dah biasa minum ptg.wah,dh tau.nak kirim ngan k.dah,minta tlg blikan apam balik ar..best gak mkn apam balik ptg2 ni.budak2 biasa lar,mesti nak kerap makan.cayalah,sume lauk utk mkn mlm dah siap,tu yg sambung menceceh dlm blog ni.ayah double d ada meeting penduduk apartment mlm ni.biasa lah mcm2 hal yg they all nak bincang.tu yang nurul masak cepat ckit,supaya ayah double d blh makan dlu sblm g meeting.nanti tak la lapar sbb meeting start kul 9 mlm.oklah,nak cite ttg umah kmi,kami duk kat pesona apartment,kjg utama.alhamdulillah,kami duk cni dr bln 6 tahun lps,selama kami duk kat cni kami rasa seronok sbb apartment kami ats bukit.so,luas mata memandang.balkoni kami pun mengadap pandangan yg menyihatkan mata.bila mlm hari yg paling seronok,bewarna-warni lampu yg kami blh nampak.pendek kata,masa sambutan tahun baru yg lepas ,kami takyah g klcc atau mana2 utk bawa damia n naufal tgk bunga api.duk kat balkoni pun dah nmpk bunga api.byk tpt yg bakar bunga api aritu.dr balkoni leh nampak 5 atau 6 tpt yg bkr...seronok ar damia n naufal.ada gak sedara mara kami yg dtg masa tu utk tgk bunga api..bila time hujan laki,sejuk nyer bukan krepalang.macam kami duk kat genting highland..bukan time hujan jer yg sejuk,hari2 biasa pun angin kuat..angin sentiasa ada dari subuh sampai ker tgh malam.oppss,damia kacau ar.dia minta tukarkan channel tv.dia suka sgt tgk channel astro ceria.kalu hari cuti, blh tgk dr pagi sampai ker malam..damia n naufal baru lps kemas mainan sbb nak minum dah.apam balik dh dpt dr k.dah...oklah,nurul nak bagi damia n naufal minum ptg jap yer.insyaallah,nanti kita jumpe lagi...

goyang kaki jer...

Salam,arini dah 18hb..cepat masa berlalu.Damia arini g sekolah,macam biasa lar.Nurul baru sudah masak lauk utk damia n naufal..kena masak ngan pantas td sbb takut naufal terjaga.biasalah surirumahtangga,macam2 keje kena wat..kadang2 dapat gak goyang kaki.walaupun Nurul bukan wanita yg bekerja di luar,Nurul lebih senang dapat siapkan keje d umah seperti ngemas umah,masak dan mcm2 keje lain lagi lah.bukan nak kata aper,bila dah keje nanti,umah tak teratur,bersepah2,makan minum family pun tak tau terjaga ker tak.suasana yg bersih perlu gak utk kesihatan family,nurul tak suka tgk umah yg bersepah2.Bayangkan kalu umah kita penuh ngan kain2 yg tak berlipat,barang2 tak bersusun dgn teratur,bau yg hanyir..bila kita nak makan pun tak selera.Terus terang nurul katakn,nurul tak pandai sgt nak masak mcm2 resepi makanan.setakat nak bagi family makan tu boleh la,tapi kalu masak utk ramai,kecut gak makcik..so,dah tau tak pandai masak,kenalah lebih kan kat lain cthnye,mengemas dam mencantikkan kawasan jajahan..Nurul tak mahu orang kata,pandai masak tapi umahtangga lintang pukang.mcm mana orang nak mkn mknn buatan kita bila tgk umah kotor...entahla...lain org lain cara.Nurul suka alih2 perabot dlm umah,setakat ni husband tak bising.dia kata janji sedap mata memandang..bukan aper,bila org dtg umah kita,org pun selesa nak duk kat mana tpt yg dia suke.Anak2 pun kena didik jaga kebersihan dari kecik2 ni.alhamdulillah,setakat ni damia n naufal dh pandai jaga kebersihan dlm umah ni.naufal yang baru nak masuk umur 2 tahun,dah pandai buang sampah dlm tong sampah.bila suruh jer kemas mainan,dia dh tau mana nak letak mainan dia.dia tahu mana nak simpan dvd/vcd yg dh d tonton..bila naufal nampak jer semut,dia cepat2 bg tau nurul,"awu,namut..."(member pelat,tu yg ibu jadi awu,semut jadi namut...)damia pun sama,bila balik dr sekolah,dia minta nak mandi pastuh makan dan terus tdo.ada 1 ari tu kebetulan nurul baru lps alih2 perabot,bila dia masuk je dlam umah(baru blk dr skolah),dia kata"wah,umah kita bersih dan cantik!ni yg buat damia syg kat ibu nih..."puashati ibu yg berkemas mendengar nyer...pernah ada 1 hari tu nurul bawa damia g umah org kenduri kat kampung,biasalah bila kenduri mesti ada org2 pompuan yg potong2 bawang,kulit bwg bersepah2 lah kat ats tikar..bila damia tgk jer kulit bwg yg kat ats tikar tue,dia trus melompat naik ats pangku nurul.dia taknak cecahkan kaki kat ats tikar...lansung tak mau duk kat tikar tu.apa nak buat dah dia memang mcm tu,bukan nak kata dia pembersih sgt,tapi nurul yang dah ajar dia ngan naufal bersih..malu gak bila anak wat perangai mcm tu,tapi nasib baik makcik2 tu paham..so,setakat ni kalu Nurul tak jadi orang yang berkerjaya pun takper janji family dan rumah teratur..suami balik keje penat2 tgk umah kemas,dapat makan,anak2 pun dapat makan,dan dlm masa yg sama umah Nurul sentiasa kemas dan teratur.Bukan taknak keje,tapi buat masa ni blm lagi kot..Naufal pun bkn nak ngan org.ssh nak tgglkn kat org len.Kadang2 boring gak duk kat umah jer,rasa nak jaga anak org kat umah,tp bila pk2 balik,mcm mana nak kuar g market dan mcm mne nak amik damia blk skolah.dgn naufal lagi yg nak dijaga,nanti bila cbuk jaga ank org len,family jd lintang pukang...insyaallah,satu hari nanti bila ada peluang,nurul nak keje gak...tapi kena tgg damia n naufal besar la kot...hua,hua,hua...oklah,nurul nak sambung jemur pakaian yg dah siap kat dlm mesen basuh.dah lama sgt menceceh ni...ada masa kita jumpe lagi...bye