22 February 2009

dapat psp..

salam,lama dah tak sambung menaip kat blog ni.u all apa cite?nanti jap2 ag ibu nak lawati blog2 yg slalu ibu lawati.semalam n arini takde apa2 yg spesel,biasa jer..oppss lupe,malam tadi agak spesel ar..ibu n ank2 dpt psp dari ayah.sebenarnye mmg dh lm ibu teringin nak beli psp tu.tapi memandangkan harganye yg agak blh tahan,ibu telan jer ar air liur.tapi tup2 mlm tadi ayah bg kat ibu.ape lagi,alhamdulillah..n timakasih pada ayah sbb belikan.so,harini pagi cbuk main game selain mengemas umah.semlm tak kemana sbb ayah g exam.arini pun cuma kuar g shopping brg2 dapur ibu.tapi terselit gak ar senarai brg2 peribadi ibu,biasa ar sambil menyelam minum air.hua,hua,hua..mlm ni ibu cuti masak sbb esok baru nak beli lauk2 fresh.kat market pagi2 lauk(ikan2,udang,ketam dll)segar2.mungkin jap2 ag nak kuar g pasar malam,saje nak jln2 cri makn.heh,makan lagi..hua,hua,hua..oklah,nak stop jap.ada call masuk..kang2 insyaallah smbung lagi.bye..

19 February 2009

daging burung puyuh nyer citer...

salam,jumpe lagi..rasa gatal lak tangan nak menaip lagi.ape xtvt u all arini yer..oklah,sepatutnya nurul ada nak tgk demo nutri metic yg member buat kul 3 nanti.tapi rasa mcm takleh gie.sbb damia n naufal tido.nak tgglkan ngan nenek kat umah,nenek tak seberapa sihat.arini,nurul mandikan girlgirl..suka tgk girl2 mandi.takdelah mengelupur,relaks jer dia.cuma mengiau kuat sgt.skang she2 n girl2 tgh tido sama mcm damia n naufal tgh tido.she2 n girl2 persian cat kesayangan damia n naufal.tiap2 mlm kami akan lepaskan cat2 tu utk bagi double d main2..kejap lagi nurul nak masak.lauk utk mkn mlm..oppss,lupe nak citer,kami ada jual dgg burung puyuh.puyuh yg dah siap d proses.1 peket=10 ekor= rm28..kalu ada org beli lbh dr 1 peket,kami bagi murah dlm rm27.setakat ni alhamdulillah,bisnes berjalan dgn lancar.kami byk jual dgn org yg berniaga..kalu ader sape2 yg terbaca dan berminat nak beli atau saje2 nak tanya,email saya di(damiadamian79@yahoo.com)atau call di num 012-3602793...oklah,nak stop jap.ada benda nak buat.bye

18 February 2009

nekma datang..

yeh yeh,nekma(nama panggilan gantikan nenek,glamor ckit..)datang jap lagi.best ar damia n naufal.ader member mlm ni.tadi mama nurul sms,jap lagi dia sampai.boring katanyer duk umah.nurul ingat nak ajak nekma double g psr mlm ar.saje jln2 cri makan.hei,makan lg..

xtvt petang..

Salam,sambung lg utk petang ni..aper nak wat minum petang ni yer?damia n naufal dah biasa minum ptg.wah,dh tau.nak kirim ngan k.dah,minta tlg blikan apam balik ar..best gak mkn apam balik ptg2 ni.budak2 biasa lar,mesti nak kerap makan.cayalah,sume lauk utk mkn mlm dah siap,tu yg sambung menceceh dlm blog ni.ayah double d ada meeting penduduk apartment mlm ni.biasa lah mcm2 hal yg they all nak bincang.tu yang nurul masak cepat ckit,supaya ayah double d blh makan dlu sblm g meeting.nanti tak la lapar sbb meeting start kul 9 mlm.oklah,nak cite ttg umah kmi,kami duk kat pesona apartment,kjg utama.alhamdulillah,kami duk cni dr bln 6 tahun lps,selama kami duk kat cni kami rasa seronok sbb apartment kami ats bukit.so,luas mata memandang.balkoni kami pun mengadap pandangan yg menyihatkan mata.bila mlm hari yg paling seronok,bewarna-warni lampu yg kami blh nampak.pendek kata,masa sambutan tahun baru yg lepas ,kami takyah g klcc atau mana2 utk bawa damia n naufal tgk bunga api.duk kat balkoni pun dah nmpk bunga api.byk tpt yg bakar bunga api aritu.dr balkoni leh nampak 5 atau 6 tpt yg bkr...seronok ar damia n naufal.ada gak sedara mara kami yg dtg masa tu utk tgk bunga api..bila time hujan laki,sejuk nyer bukan krepalang.macam kami duk kat genting highland..bukan time hujan jer yg sejuk,hari2 biasa pun angin kuat..angin sentiasa ada dari subuh sampai ker tgh malam.oppss,damia kacau ar.dia minta tukarkan channel tv.dia suka sgt tgk channel astro ceria.kalu hari cuti, blh tgk dr pagi sampai ker malam..damia n naufal baru lps kemas mainan sbb nak minum dah.apam balik dh dpt dr k.dah...oklah,nurul nak bagi damia n naufal minum ptg jap yer.insyaallah,nanti kita jumpe lagi...

goyang kaki jer...

Salam,arini dah 18hb..cepat masa berlalu.Damia arini g sekolah,macam biasa lar.Nurul baru sudah masak lauk utk damia n naufal..kena masak ngan pantas td sbb takut naufal terjaga.biasalah surirumahtangga,macam2 keje kena wat..kadang2 dapat gak goyang kaki.walaupun Nurul bukan wanita yg bekerja di luar,Nurul lebih senang dapat siapkan keje d umah seperti ngemas umah,masak dan mcm2 keje lain lagi lah.bukan nak kata aper,bila dah keje nanti,umah tak teratur,bersepah2,makan minum family pun tak tau terjaga ker tak.suasana yg bersih perlu gak utk kesihatan family,nurul tak suka tgk umah yg bersepah2.Bayangkan kalu umah kita penuh ngan kain2 yg tak berlipat,barang2 tak bersusun dgn teratur,bau yg hanyir..bila kita nak makan pun tak selera.Terus terang nurul katakn,nurul tak pandai sgt nak masak mcm2 resepi makanan.setakat nak bagi family makan tu boleh la,tapi kalu masak utk ramai,kecut gak makcik..so,dah tau tak pandai masak,kenalah lebih kan kat lain cthnye,mengemas dam mencantikkan kawasan jajahan..Nurul tak mahu orang kata,pandai masak tapi umahtangga lintang pukang.mcm mana orang nak mkn mknn buatan kita bila tgk umah kotor...entahla...lain org lain cara.Nurul suka alih2 perabot dlm umah,setakat ni husband tak bising.dia kata janji sedap mata memandang..bukan aper,bila org dtg umah kita,org pun selesa nak duk kat mana tpt yg dia suke.Anak2 pun kena didik jaga kebersihan dari kecik2 ni.alhamdulillah,setakat ni damia n naufal dh pandai jaga kebersihan dlm umah ni.naufal yang baru nak masuk umur 2 tahun,dah pandai buang sampah dlm tong sampah.bila suruh jer kemas mainan,dia dh tau mana nak letak mainan dia.dia tahu mana nak simpan dvd/vcd yg dh d tonton..bila naufal nampak jer semut,dia cepat2 bg tau nurul,"awu,namut..."(member pelat,tu yg ibu jadi awu,semut jadi namut...)damia pun sama,bila balik dr sekolah,dia minta nak mandi pastuh makan dan terus tdo.ada 1 ari tu kebetulan nurul baru lps alih2 perabot,bila dia masuk je dlam umah(baru blk dr skolah),dia kata"wah,umah kita bersih dan cantik!ni yg buat damia syg kat ibu nih..."puashati ibu yg berkemas mendengar nyer...pernah ada 1 hari tu nurul bawa damia g umah org kenduri kat kampung,biasalah bila kenduri mesti ada org2 pompuan yg potong2 bawang,kulit bwg bersepah2 lah kat ats tikar..bila damia tgk jer kulit bwg yg kat ats tikar tue,dia trus melompat naik ats pangku nurul.dia taknak cecahkan kaki kat ats tikar...lansung tak mau duk kat tikar tu.apa nak buat dah dia memang mcm tu,bukan nak kata dia pembersih sgt,tapi nurul yang dah ajar dia ngan naufal bersih..malu gak bila anak wat perangai mcm tu,tapi nasib baik makcik2 tu paham..so,setakat ni kalu Nurul tak jadi orang yang berkerjaya pun takper janji family dan rumah teratur..suami balik keje penat2 tgk umah kemas,dapat makan,anak2 pun dapat makan,dan dlm masa yg sama umah Nurul sentiasa kemas dan teratur.Bukan taknak keje,tapi buat masa ni blm lagi kot..Naufal pun bkn nak ngan org.ssh nak tgglkn kat org len.Kadang2 boring gak duk kat umah jer,rasa nak jaga anak org kat umah,tp bila pk2 balik,mcm mana nak kuar g market dan mcm mne nak amik damia blk skolah.dgn naufal lagi yg nak dijaga,nanti bila cbuk jaga ank org len,family jd lintang pukang...insyaallah,satu hari nanti bila ada peluang,nurul nak keje gak...tapi kena tgg damia n naufal besar la kot...hua,hua,hua...oklah,nurul nak sambung jemur pakaian yg dah siap kat dlm mesen basuh.dah lama sgt menceceh ni...ada masa kita jumpe lagi...bye

13 February 2009

cepatnya masa berlalu..

arini dah ari jumaat...cepatnyer masa berlalu.esok sabtu n ari ahad ayah damia n naufal ada kursus.so kami 3 beranak kena g umah nekma.mungkin bila ayah book off 1 ari,kami nak g menonton upin n ipin kt pawagam.nampaknyer tak kemana lar ujung mgg ni.duk lepak umah nekma jer la.tadi g amik damia kat sekolah,setiap jumaat mesti ibu tanya cikgu dia ttg damia.alhamdulillah,cikgu kata damia xde problem.sejak dh sekolah ni,balik jer dr sekolah,mandi,makan n terus tido.petang kul 4.30 atau 5pm damia n naufal bangun terus tgk astro ceria atau dvd dorang.malam kul 8 baru ibu n ayah dapat tgk berita atau cerita kami lak.mlm tadi kami kuar g metro kajang,ibu ingat nak beli duri landak yg selalu org wat penunjuk mase mengaji tapi xde org jual.bukan xleh pakai lidi cucuk sate yg baru tu,tp saje nak cari yg elok ckit.tadi mase ayah g semayang jumaat kat ngan opis dia,ayah tlg gak crikan ibunyer duri landak tu.tapi xde gak.nasib baik baru sekejap tadi ayah call dr opis kata kwn dia ada duri landak tu.alhamdulillah,ade gak akhirnye.nampaknyer,ari ahad atau isnin baru ibu start menaip semula.nanti kita jumpe lagi..bye...

10 February 2009

okla,kami 1 family nak kuar jap g umah atin(opah)..nak hantar besday gift utk abg awief,danish,jasmine n darlene...dekat jer umah atin,kat bandar baru bangi...ok,bye...

party besday

harini hari pertama damia start sekolah setelah cuti cap goh meh dan cuti thaipusam.harini gak damia celebrate besday dia ngan kwn2.ibu tlg hantar kek dan gift utk kwn2 damia.seronok btl kwn2 dia.naufal pun tak kurang hebat gak.dia yg duk paling dkt ngan damia.sempat gak gaduh jap..hei,ntahla bdk 2 org nie..naufal gak org pertama yg colek kek kakak dia.kemudian ada 2 atau 3 org lg kwn damia yg ikut naufal colek kek tu.lucu btl...ada yg lekatkan muncung kat kek tu.he.he.he kelakar gile.hmm..tak sangka damia dah umur 4 thn.cepat masa berlalu.tak lama lg bln 5 besday naufal plak...mcm mner plak citer nya nanti.kita tgg yer...

08 February 2009

damia n ibu

cantik tak damia.mase tu kami sewa pakaian tu utk bg damia merasa pakai sambil amik gbr..kat perkampungan budaya masa tu..

dlm kapal terbang..


ni lagi gbr ibu n ank2.mse ni kat dlm kapal terbang mase nk g sarawak.perasaan seronok mase tu tak terkata..yerla,kita first time g sarawak mase tu.

naufal n ibu


naufal n ibu..td ada org komplen kata gbr ibu x de.alah,ibu sajer jer nk low profile..hua,hua,hua..

Tuah



ni plak persian cat ibu.namanye Tuah.ibu dah bg kat orang sbb mase tu damia baby lagi..sayang tau...

sheshe



ni ar she2.ibu si girl2..

girlgirl


ni persian cat damia yg baru.sebenarnye ade 2 ekor.yg ni namanya girl2..

che lijah

kalu ader gbr pakcik amer,mesti ader gbr che lijah...diaorang adik beradik.bila damia n family blk ipoh mesti g umah diaorg.ade ramai sedara mara.

pakcik amer

Ha..ni pakcik amer.hencem tak?ishh,hencem ker?agak2 ader awek tak?mesti ader,sje jer dia cover line...

mandi sungai..



ni gbr damia dgn che nozie.mase tu kami g mandi kat chepor...best.damia kecik lagi mase tu agak2nye umur dlm 2 thn kot.atuk ipoh n opah pun ader.

Hepi Besday Damia!!!

salam semua..nak bagitau,arini 8/02/09 hari lahir damia yg ke 4 thn..ibu,ayah n naufal ucapkan selamat hari lahir buat damia.semoga damia gembira selalu..

06 February 2009

mountain bike


Mountain bike kesayangan ayah..siap ader carrier lagi.bila ader mse lapang,ayah bawa damia n naufal round2 kat sekitar kwsn apartment kami.

Tadika damia



ni plak gbr tadika damia.Tadika Usaha Jaya..Tadika kesayangan damia..

Sunway piramid lagi..



kalu ader gbr ngan ibu,mesti ader gbr ngan ayah.macam control hencem jer ayah tue...kami tgh mkn kfc.lapar gile mse tu..

Sunway piramid



ni plak gbr kami mse g sunway piramid.saje ayah bawa jalan2..kami pn apa lg,amik kesempatan bergambar.

Si gelap yg macho



Ni gbr naufal umur sehari.gelapkn kulit dia.sume org tegur.tpi ibu tak kisah sbb kalu gelap2 nmpk macho.macam ayah...heh,macho ker ayah?

Si tembam lagi..



muka naufal lagi besar dr muka damia.yerla,masa tgh tembam jer..

Si tembam



mse tgh tembam.mse ni,nak dukung pun tak larat.bile g kinik jer nurse2 bising.katanyer jgn sampai berat melampau.

Pelanduk 2 serupa


ader ckit rupa cam abg awief bila sekali pandang.bila tgk gbr2 awief,byk gak yg sekali pandang mcm naufal..sepupu sepapat lar katakan..

Naufal mandi


tengok,naufal mandi kat singki dapur jer.yerla,mase tu badan naufal semangat ckit.ibu tak larat nak mandikn kat bathtub,naufal kuat melonjak.tapi kecik2 lg naufal dh pandai malu kan..pandai dia tutup bird..

Damia sunburn..


Bergambar sehari lps mandi laut kat p.d..mse tue damia sunburn teruk sgt.sian dia.sampaikan bile lps mandi,dia nangis2 tak mau bdn d lap kering.lbh kurang 6 bln lamanye damia sunburn.sejak dr aritu,ibu n ayah dh jarang bawa damia mandi laut..

Meor Shahram Adli b.Mieor Shariman

Ni gbr ayah damia n naufal.ayah keje kat PNMB sebagai pengurus teknikal.ayah selalu sibuk sangat keje tapi ayah masih tak lupe bawa kami bercuti dan jalan2 cri makan.baikkn ayah kami.timakasih ayah...

05 February 2009

Kuching,Sarawak.

Ni gbr mase kami g kuching,sarawak..mase tu Naufal kecik lagi..baru 2 atau 3 mgg abis pantang.seronok..mcm2 tpt kami gie.Damia pun mase tue hepi gler.cute tak kucing kat belakang kami tu?

Batuk2 n cirit-birit..

Damia arini kat sekolah asyik wawa jer(buang air bsr)kata cikgunye.Naufal pun sama tak sihat,dh 3 ari batuk n muntah..dahla susah nk mkn ubat.bile bg mkn ubat mesti muntah ..sian naufal.pg tadi ayah dh bwk g kinik al-haj.Ibu harap2 damia n naufal cepat sihat.

Wan Damia..

salam..nk citer,hari isnin yg lps(2hb)damia dh dpt uniform sekolah.cantik..damia suke sgt.sampaikan naufal rebut uniform tue dr tgn damia.terjadila pergaduhan yg akhirnye damia menang..Naufal lak mengamuk tak pasal2..